Bomenkap: Nederland verandert langzaam in één groot bomenkerkhof. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Het begint steeds meer mensen op te vallen dat er veel bomen worden gekapt in Nederland. Heel veel bomen. Wie op de term ‘bomenkap’ zoekt in Google Nieuws, vindt talloze recente nieuwsartikelen.

Maandag was het raak in Groningen, waar volgens de Werkgroep Bomen Groningen langs de Zernikelaan één groot bomenkerkhof was ontstaan.

De gemeente heeft in een paar uur tijd 92 grote, gezonde, CO2-afvangende, schaduw gevende, tegen wind beschermende, weerloze bomen gesloopt voor een upgrade van de huidige campus naar een ‘groene’ campus, laat de werkgroep via Twitter weten.

De kap was in eerste instantie verboden door de rechter. De gemeente kreeg vorige week echter gelijk in een kort geding en zette maandagochtend gelijk de zaag in de bomen.

Bos niet als natuur gezien

Er is al een petitie gelanceerd om de grootschalige bomenkap in Nederland een halt toe te roepen.

“Nederland ontbost sneller dan het Amazonegebied. De werkwijze van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere natuurbeheerders brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen en is strijdig met de geldende normen voor duurzaam bosbeheer,” schrijven de initiatiefnemers.

“De Wageningen University & Research heeft vastgesteld dat het bosoppervlak in Nederland recent enorm is afgenomen. In het Klimaatakkoord wordt bos niet als natuur gezien!” voegen ze toe.

De initiatiefnemers willen dat er een einde komt aan de ontbossing in Nederland en aan de subsidie op biomassa.